Un cartof nou are doar 25 de calorii şi o serie de nutrienţi care nu trebuie să lipsească dintr-o alimentaţie sănătoasă. Succesul unei diete de slăbit constă în consumarea de alimente săţioase, care să controleze pofta de mâncare. Astfel, consumul de carbohidraţi complecşi, precum cartofii noi, oferă multă energie şi previne gustările nesănătoase. Cartofii au însă o reputaţie proastă, în special din cauza lanţurilor fast-food. Consumaţi însă fierţi sau copţi, cartofii noi sunt o sursă esenţială de energie.
Cartofii noi conţin cantităţi foarte mari de vitamina C, care stimulează întreg sistemul imunitar. De asemenea, cartofii noi sunt bogaţi şi în vitamina B, acid folic şi minerale esenţiale precum potasiu, magneziu şi fier.
Un singur cartof copt oferă organismului 15% din cantitatea zilnică recomandata de fibre. Fibrele sunt esenţiale pentru sănătatea intestinelor şi a sistemului digestiv. Protejează de cancerul de colon.